21.1.09

CNVA Galati

liceu, tineretz al cimitirii mele 1

propun voua, distinsi cititori, aceasta inversiune si totodata joc de cuvinte pentru a surprinde atat semantic, dar si voyeuristico-critic, sejurul meu de 4(patru) ani prin liceul din galati care poarta numele bardului de la mircesti, eternul si mereu neuitatul, acelasi mustaciosul si neiertator in ale sale drame precum fermecator in ale sale pasteluri, Vasile Alecsandri.

situat pe strada centrala care poarta numele contemporanului si revolutionarului Nicolae Balcescu, cladirea liceului se impune direct si in acelasi mod in care o face oricine din liceu: prin mai multe intrari si o singura iesire. continuand comparatia, pot spune ca intrarile pe care le ai la profesori tin de talentul personal de a sti sa cuceresti usa cancelariei, de cele mai multe ori la propriu, iar iesirea e cum stai cu fata, poarta neagra din stanga.

inainte de toate este de bun simt sa facem cunoscut onorat auditoriului structura sociala a liceului. proletariatul sunt elevii. profesorii sunt burghezimea. clasa de mijloc o reprezinta cei doi caini din fata care te primesc ca doi fauni intr-un templu grecesc. mai sunt doi in spate care pazesc gheena de gunoi. pentru a mima aparenta democratiei, din cand in cand un membru al proletariatului este invitat la ziar de un membru al burgheziei. divide et impera, asta atragand invidia celorlalti proletari de a aparea si ei la ziar.

ce te izbeste la primul contact, dincolo de sunetul surd al catalogului pe catedra, aruncat in mai multe stiluri despre care vom vorbi pe larg mai incolo, sunt holurile. daca ceva da identitate unei cladiri, acel ceva sunt holurile. multe, in cladirea liceului nostru. toate duc foarte usor la toaleta si la cancelarie, zone asezate strategic in parti opuse ale cladirii. pe peretii holurilor nu sunt tablouri cu personalitati. personalitatile sunt pe holuri. inveti acest cult al personalitatilor din prima saptamana. iar primul autograf e un moment unic de mandrie. structura cladirii evoca foarte bine spiritul ei. exista o aripa a cladirii care se cheama corpul nou. acolo se aduna elevii. cancelaria e in celalalt corp, care nu are nume, dar e lesne de inteles ca a prins revolutia din `89. corpul nou e open-space, ii vezi pe toti, te expui, profesori rar vezi pe acolo. doar la deschidere, si atunci la adapostul microfonului si al multimii de boboci care nu cunoaste regulile de casa ale acestui sistem inchis-coercitiv. si paradoxal, mereu profesori vechi vin din corpul nou.

era o vreme cand aceasta ultima ecuatie a invatamantului romanesc, acest varf de lance al mintii ascutite a scolerului, acest ultim efort de intelegere al mintii umane, aceasta nesfarsita sudoare pe fruntea elevilor, aceasta icoana a notei 10 era la inaltimea metaforelor tocmai citite, fara nici un strop de ironie. eu nu am prins aceasta vreme. am prins in schimb, amintirea acestei vremi si sublimarea ei intr-o legenda, combinate cu lipsa de organizare intr-o perioada de tranzitie si translatie de sisteme...

(to be continued)

16 comentarii:

  1. "toaleta shi cancelaria - asezate strategic in zone opuse".

    prima data m-am gandit, ca prostu`ca strategia are de-a face cu locurile unde pot sa se-ascunda elevii de profi. abia dup-aia mi-am dat seama ca din cauza mirosului sunt ashezate asha :))

    RăspundețiȘtergere
  2. ce chestie, e posibil sa fi fost coleg cu pingul nemuritor.

    RăspundețiȘtergere
  3. imperceptibil mental, prin urmare fara comentarii ilustre. dar ne-o placut, mai venim.

    RăspundețiȘtergere
  4. cnva adapostea tot felul de denumiri ciudate pentru diferite locatii, probabil si pentru ca toti il vedeam ca un mic univers de care eram mandrii. Era clar, ai ajuns la CNVA, sigur ajungi cineva. Corpul nou, Grajduri si celebra Tropicana pe care tu n-ai prins-o. Ala era locul in care aveai libertate absoluta si nu am vazut niciodata gardian sau prof care sa indrazneasca sa intre acolo.

    P.S. iar ma apuca melancolia. Nu am mai calcat pe acolo de doi ani:(

    RăspundețiȘtergere
  5. oh nu, nu colegi, dimpotriva
    eu am bagat LMK pe vremea cand CNVA era LVA si era plin de impertinenti orgoliosi care contribuiau din plin la competitia acerba dintre orgoliile directorilor. bastards, aveam echipa mai buna de info :P

    RăspundețiȘtergere
  6. Am invatat si eu la CNVA si pot spune ca este un liceu foarte bun.A fost o perioada in care am invatat foarte mult dar m-am simtit si bine.Am avut cativa profesori care mi-au facut viata grea...dar merita toate laudele cei care stiau sa fie profesori...

    RăspundețiȘtergere
  7. The pursuit of happyness ...frumos film .

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Iulian,am terminat si eu LVA-ul cand Nelu(taticul tau) nici nu se gandea la insuratoare.WC-urile erau in curte si "nu miroseau a cancelarie" Te las cu parerile tale,nu prea le am cu povestitu fiindca eu am urmat sectia reala terminand la o clasa speciala(probabil nu ai auzit de asa ceva)Eu raman la ceea ce sa spus si sespune ca LVA=CNVA este unul din liceele cele mai bune tara. Avea farmec tot ceea ce ai spus daca terminai liceul din Tg.Bujor ,acolo unde ai invatat buchea cartii.Ai grija in Bucuresti e circulatie mare si nu e nevoie de CNVA!

    RăspundețiȘtergere
  9. pentru anonima de mai sus: n-am varsta dvs. sa pot sa am o opinie despre lva extinsa pe mai mult de 4 ani. eu am vorbit de doar 4 ani pe care i-am facut acolo. in rest nu stiu si nu vorbesc. n-am incercat sa spun ca lva`ul e un liceu prost. doar cat ca perceptia despre un liceu bun se schimba si in sensu asta lva`ul de pe vremea cand tata nu se gandea la insuratoare nu se compara cu cel de la 18 de la nasterea fiului sau. fiu care nu regreta liceu facut. si v-as ruga sa ne spuneti cum va numiti, sa ne cunoastem partenerii de dialog.

    iulian zaharia.

    RăspundețiȘtergere
  10. www.cva-galati.ro dar de vreun an si ceva nu merge...

    RăspundețiȘtergere
  11. Multe polemici pe aceleasi amintiri. E bine ca toti din cei de mai sus inca isi amintesc cu placere de CNVA sau LVA. Eu le-am prins pe amandoua si tranzitia a fost grea... Doar trebuia sa ne schimbam cravatele, nu? :) Oricum, bravo noua ca suntem oameni mari si inca ne mai amintim de o departata copilarie cu idei de adult. Somn usor tuturor si o viata usoara!

    RăspundețiȘtergere

Being here is a privilege, not a right. Act accordingly.